Bicikliparkoló-térkép

A legelső alkalommal, amikor Mitaka állomásról vonatoztam, találtam egy majdnem teljesen üres bicikliparkolót, ahonnan elhajtottak, mondván, hogy oda speciális engedély kell a városházáról. Az összes többi parkoló meg, amit találtam, vagy bevásárlós (max. 3 órát lehet maradni), vagy fizetős és még úgy is folyton tele van. A kedvenc parkolóm nagyon kulturált rendszerben működik, megharapja a bringa kerekét a parkoló lakatja, aztán csak a megfelelő összeg az automatába bedobálása után ereszti el. Igen ám, de én ugye relatíve későn járok dolgozni, és a parkoló folyton megtelik. Ilyenkor – kicsit féllegálisan – azt szoktam csinálni (nem én találtam ki, úgy lestem el), hogy mégiscsak a parkolóban hagyom a bringát, aztán ahogy napközben ürül, a parkolófelelős (aki csak néha jár arra) berakja a megürült helyre a biciklit, és akkor este mégiscsak fizetni kell, és alapvetően mindenki boldog. Igenám, csak amíg 2-3 biciklivel csináltuk ezt az extra parkolósdit, nem is volt semmi gond, de mostanra mások is rájöttek, és tíz-tizenöt bringa álldogállt így a parkolóban, és ez már kínos.

Úgyhogy gondoltam, itt az ideje meglátogatni Mitaka városházát, és megkérdezni, hogyan lehetne nekem engedélyem az ingyenparkolóhoz. Teljesen kedvesen fogadtak a recepción, mondták, hogy 51-es pult az ötödiken (a városháza ötemeletes, tehát várhatóan ez az a pult, ahova soha senki). Felmentem, kicsit meglepődött a néni, mondtam, mit szeretnék, mondta, hogy az nem pont így megy. Évente egyszer lehet jelentkezni, februárban, akkor szokott egy ilyen gyenge háromszoros túljelentkezés lenni, és akkor áprilistól lehet kapni engedélyt egy évre.

És hát ugye az az igazság, hogy rászorulós alapon próbálják kiosztani, tehát először Mitaka városbelinek adnak, aztán Mitaka városbelinek, majd Mitaka városbelinek (én ugye a szomszéd Csófuban lakom), de ha gondolom, jelentkezzek nyugodtan. Én nem bírtam a számmal, és rettentő udvariasan megjegyeztem, hogy ennek a sok rászorulónak bizonyára szörnyen mehet a sorsa, mert a parkoló konkrétan FÉLIG SINCS TELE, mire sajnálkoztunk közösen egy darabig (az ugye világos volt egy ideje, hogy én ott parkolni akkor sem fogok, ha kimentem a fél várost a tűzből), de a néni megkönyörült rajtam, és adott egy nagyon helyre kis fénymásolt térképet, amin fel volt tüntetve az összes bicikliparkoló, legalább kétszer annyi, mint amit én ismertem (pedig elég alaposan bejártam az állomás környékét). És volt ingyenes is, csak jó messze az állomástól, de kíváncsiságból kipróbáltam. Nagy, sok hely van benne és tényleg messze van az állomástól, vagy 8-10 perc gyalog. Ja, és találtam egy másik parkolót is az egyik áruház tetején, most két napja azzal kísérletezem.

Leave a Reply