Back in Japan

Kicsit hosszabbra húzódott az eredetileg mintegy kéthetesre (majd kéthónaposra) várt magyarországi tartózkodás, de immár megint Japánban esz a… nos, éppen a jetlag, szokás szerint errefelé kínlódom jobban meg vele, bár most egész istenes eddig. Sikerült kibírni, hogy fennmaradjak érkezés után, ne azonnal dőljek össze, sőt, rengeteg hasznos dolgot csináltam (kötöttem biztosítást a motorra, szereztem mindenféle ennivalót és még a kedvenc sportklubig is eljutottam. A legnagyobb meglepetés, hogy nincs már mellette a kedvenc Wendy’s. Utánaolvastam, decemberben mentek el.

Viszont ha már utánaolvastam, érdekességek:

  • Nem volt még veszteséges a Wendy’s, tavaly még olyan 14 milliárd forintnyi nyereséget hozott.
  • A tulajdonos Zensho állítása szerint azért vonultak ki, hogy más márkákra – például a Sukiya marhahús-rizs étteremláncra koncentrálhassanak. Az persze valószínű, hogy nagyon visszaestek a bevételek.
  • A McDonalds agresszív “százjenes” kampányának egyszer már áldozatul esett a Burger King (2001-ben kivonultak, 2007-ben visszajöttek, de még csak 16 üzletük van).
  • Van egy csomó helyi hamburgerlánc (Lotteria, MOS Burger, Freshness Burger, First Kitchen), amelyek ráadásul finomabbak is, mint a külföldiek.
  • Állítólag most felhorgadt az Amerika-ellenesség az ifjabb nemzedékben, és mégannyira se járnak hamburgert enni. Ennek viszont kicsit ellentmond a tény, hogy a japán kormány aktívan nekiállt kampányolni, hogy egyetek normálisan, béplusz, mert bajok lesznek. Kiderült ugyanis, hogy ezek a fránya japánok elkezdték azt csinálni, amit az amerikaiak korábban: nem azt eszik, ami egészséges, hanem ami ízlik nekik, márpedig annak az eredménye mostanra Amerikában világosan látható. Úgyhogy igyekeznek még időben pánikolni.

Ja, és kihoztam egy biciklit Japánba. Poggyászként, kétszáz dollár felár nélkül. Azt, hogy ezt hogy lehet megcsinálni, szerény összegért a szerkesztőségben (és a Luongo bicikliszervizben) áruljuk el.

5 thoughts on “Back in Japan

  1. Bevallom, most nem mentem le megnézni (ígérem, meg fogom), de a válasz a “szerintem most nincs”. A Meki egy ideje azt játssza itt, hogy bizonyos, még sikeres ételeket is idényjelleggel tart csak a menün, az én kedvenc holdnézős (cukimi) burgerem csak ősszel van és csak egy hónapra (és egyre drágábban). Muszáj is nekik, mert a japánok nagyon nem értékelik a “hagyományos” mekkmenüt, én még soha nem láttam japánt Big Macet venni (igaz, nem is jegyzetelek, hogy ki mit vesz, szóval lehet, hogy csak nem figyeltem).
    A bacon potato pie szerintem – ha jól rémlik – téli kaja, de most akkor talán meg is nézem majd.

  2. Egy BigMacet átharapni, ahhoz még az én szájberendezésem se elég, teljesen igazuk van, hogy nem szívelik… Viszont amióta saláták is vannak és már nem csak kólát lehet mellé rendelni, még be is nézek. Viszont a kedvenc mexikói menüm összesen egyszer volt. Jalapeñot a népnek! :)

  3. Köszi, nem égetően sürgős :D Csak eszembe jutott, hogy az volt a kedvenc mekis kajám (+oolong-cha). Pedig nem kétszer égette szét a nyelvem *g*

Leave a Reply