Vendégségben Kosigajában

Az úgy volt, hogy a kollégám már egy ideje hívott, hogy látogassam meg őket, rendezzünk valami sütögetést. Ő Szaitama prefektúrában lakik, egy Kosigaja nevű városban.

Sokáig szegénynek vagy 5 kilométert kellett bicikliznie az állomásig, de a Muszasino vonalon a semmiből született egy új állomás, Koshigaya Lake Town néven. A kép nem túl jó, de így néz ki a természetesen teljesen mesterséges lake a vonatablakból:

koshigaya-lake-town-1

és így az állomás belülről:

koshigaya-lake-town-station-inside

És ha nem látszott volna az előző képen egészen jól, bizony, napelemek vannak a mozgólépcső felett:

koshigaya-lake-town-station-outside

Egy mesterséges tó persze nem lenne elég ürügy egy állomás felhúzására, a helyzet az, hogy ide építettek egy irtózatos nagy bevásárlóközpontot, konkrétan a legnagyobbat egész Japánban. Úgy hívják, hogy Aeon, 220 ezer négyzetméter (valójában két hatalmas épület, amit összeköt a Mammutokhoz hasonlóan skywalk, szóval magas folyosó, és másutt is található rajta napelem, összesen 4000 (!) négyzetméternyi. Ez itt egy Krispy Kreme fánkbolt, valamiért állandóan hosszú sor van, a képen látható kb. 25 perces, de ezt tudják egész nap, késő este is.

koshigaya-lake-town-krispy-kreme-donuts

Állítólag valami 85 milliárd yenbe került a komplexum, és olyan irtózatosan nagy, hogy tényleg kb. 20-25 perc csak végigmenni rajta (kicsit több, mint 1 km a folyosóval együtt). Ez itt egy kép a túlsó végéről, nem az ajtóból, és itt kb. az egyik épület fele látszik (már amennyire ellátni a végéig).

koshigaya-lake-town-mall-03

A komplexumban természetesen található ötszázhatvanegynéhány üzlet (ebből olyan százhuszonvalahány vendéglő vagy gyorsétterem). Ilyen számok mellett természetesen megfigyelhető némi szakosodás:

koshigaya-lake-town-mall-02

de ha valaki azt gondolná, hogy evőpálcikából nincs választék, hát de van:

koshigaya-lake-town-mall-04

igaz, nem mérik olcsón:

koshigaya-lake-town-mall-05

A barbecue egyébként kifogástalanul sikerült, márciusban otthon még annyira nem lehet sütögetni a szabadban, de egy pulcsival megoldottuk. Kicsit túlzásba vitték a bevásárlást, íme az alapanyagok:

terawaki-party-02

Kérdeztem, miért költöztek pont ide, mire kiderült, hogy a házigazda hobbija a kertészkedés. Tényleg mesélt is róla sokat, hogy mi mindent megtermelnek, meg mi mindent nem kell venni, mert nő a kertben, úgyhogy a saját földművelési tapasztalataim birtokában nagy okosan meg is kérdeztem, hogy “és akkor ez itt a ház körül mind a saját kert?”

“Ja, neeem….”

A kert annyi, amennyi az alsó képen látszik, és igen, ezt a mester géppel kapálja…

terawaki-party-04

One thought on “Vendégségben Kosigajában

Leave a Reply