Kőbánya-alsó, banzáj!

Írták páran, hogy szeretnének régi képeket látni, van egy apróság, ami kapcsán pont elő lehet venni párat.

Van énnekem egy kendőm, a japán neve ugye 手拭い (tenugui, kb. kéztörlő), de nem frottírtörölköző ez, hanem vékony vászonkendő. Igazából a kendó miatt van nekem sok ilyen, de azok egy picit hosszabbak (hogy könnyebb legyen belőle sapkát csinálni a fejpáncél alatt), ez azon ritkák egyike, amelyiket nem a vívás miatt kaptam vagy vettem, hanem egy régi macurin kaptam, ez itt ni:

Takasagocho matsuri 13

(Azaz nem pont ez, hanem az ikertestvére, picit kisebb betűkkel, de ugyanúgy az van ráírva, hogy Takaszago-csó, azaz kb. Takaszago-kerület).

Takasagocho matsuri 12

Az ilyen kendők mellesleg teljesen hétköznapiak Japánban, általában valami nagyon buzdító meg lelkesítő felirat szokott lenni rajtuk, olyanok, hogy 初心 (shoshin, “a kezdő lelke”, Zen-buddhista fogalom), meg  不動心 (fudósin, “mozdulatlan lélek”) meg még ennél is kacifántosabbak. Nekem is van jó pár ilyen, szoktam váltogatni őket a sportklubban… mégis, kizárólag ezen a kendőn, szinte kivétel nélkül mindenki elneveti magát, vagy legalábbis visszakérdez, hogy “hát ez meg mi a bánat?”

Mivel a sok tenugui közül ez az, amelyikre kivételesen büszke is vagyok, meg van még egy, a legrondább barna (felirata: 1995-ös Nagano megyei össz-lánygimnazista-bajnokság), amit egy házibajnokságon kaptam, a dolog kezdett annyira bosszantani, hogy elkezdtem én faggatni őket,  hogy mégis, mi a mosószeres vízen futkosó molnárka* olyan vicces ezen a kendőn. Aztán elmondták. És tulajdonképpen teljesen igazuk van.

Nem szokott ilyen kendő lenni. Hozzá vannak szokva a mindenféle beborult, transzcendens feliratokhoz, az egyik néni vigyorogva mondta, hogy “azokat a bolondokat már megszoktuk”, az ilyen kendők viszont tényleg kizárólag macuri-k idején kerülnek elő. Az, hogy valaki a fején kb. Kőbánya-alsó felirattal közlekedjen, annyira szokatlan nekik, hogy már-már mókás. Vagy csak zavarba jönnek tőle, és azért vigyorognak.

—————————————

* Ha mosószert öntünk a vízbe, az addig a tetején futkározó molnárka rettenetesen meglepett pofát vág, ugyanis glutty, elsüllyed.

5 thoughts on “Kőbánya-alsó, banzáj!

  1. Méltóztasson alantasságomon nem megsértődni,de akkor most hlétköznapi, vagy bolond, aki kendőt hord?

  2. Hát, erre a molnárka dologra kíváncsi lettem. Nagyon “humános” létemre azért éreztem, hogy valami itten a felületi feszültséggel lehet, de ílyen találati eredményre mégsem számítottam:

    http://www.termeszetvilaga.hu/fizika_eve/fizika/varju.html

    Hogy egyesek mivel nem foglalkoznak munka gyanánt?! :-)

    Ezek után már csak arra lennék kíváncsi, hogy amellett, hogy időnként éheztetik és kannibalizmusra kényszerítik szerencsétlen kis molnárkákat, hogyan is vakítják meg őket ideiglenesen, hogy azt vizsgálhassák, hogy látás híján hogyan működnek a különböző érzékszerveik…

    Ja, és még arra, hogy mikor is készültek ezek a képek. Határozottan jól nézel ki rajtuk. :-)

  3. Érdekelne, hogy lehet kanji-kat nagy mennyiségben beírni. Külön billentyűzet van erre, vagy máshogy oldják meg.

Leave a Reply