Klarinét

Szóval van nekem jó régóta, vagy 10 éve egy Yamaha VL70-m fúvósszintetizátor-modulom és hozzá egy WX5 fúvós MIDI-vezérlőm. (Érdekes, hogy azóta sem született jobb a témában, akinek kell, ez elég, 10 éve nem csinált jobbat senki. Vagy csak nem érdekel senkit.) Az ember elbohóckodik vele néha egy kicsit (rém vicces fúvós vezérlővel csapkodós basszusgitárt játszani), de igazából alig használtam. Szólóhangszeren egyszerűen unalmas gyakorolni kíséret nélkül.

Ennek megoldására, még valamikor vagy öt éve, amikor Shanghaiban jártam, vettem egy doboznyi CD-t kottával, híresebb fúvós (fuvola- és klarinétdarabok) kíséretével (meg persze fel van játszva rendesen is, okulásképpen), és azóta se nagyon nyúltam hozzájuk. De most, hogy volt egy kis idő, próbáltam gyakorolni, és igen, ha valaki húsz éve nem gyakorolt rendesen, akkor néhány hét alatt nem fogja magát felhozni hangversenyképes szintre. Ezzel együtt, mivel ha a tökéletesig akarom gyakorolni, akkor jövő ilyenkor se tudom megmutatni, hogy néha mivel ütöm el az estéket, íme egy kis ízelítő (a második tétel rém unalmas, lassú, viszont a harmadikat képtelen vagyok hiba nélkül eljátszani… felvételre. Gyakorlásképpen már többször is sikerült…):

Carl Stamitz: Clarinet concerto No. 3. 2nd movement

Carl Stamitz: Clarinet concerto No. 3., 3rd movement

4 thoughts on “Klarinét

  1. Ööö. Milyen hangverseny?

    Amivel azt akarom mondani, hogy el vagyok ájulva, hogy így tudsz klarinétozni, mert nem is tudtam erről a képességedről, vagy elfelejtettem.

    De.

  2. Továbbá nem veszem meg a Skodádat, mert vettem egy kisebbet. Fabia Kombi 1,4 16V-t, rozsdavöröset, ABS-est 5 évest.
    És szeretem.

    Még továbbá szerveztem magamnak egy ilyet: http://crkt.com/guppie.html
    Mert látens késmániás is vagyok, meg gépészmérnök de ezt tudod.

    Sőt, a weboldalam sem megy még.
    De azért csak gyere haza egy kicsit.

  3. Hát, én valamiért egyáltalán nem lepődtem meg. :-)

    A 3. tétel gyors részén azért még dolgozhatsz egy kicsit. :D
    (Én is mindig azt mondtam, hogy “gyakorláskor pedig sikerült”. :D)
    Viszont az tényleg nem lehet egyszerű, hogy az ember a lassítások, koronák után pont időben kezdje az új részt. Hogy nézel össze a zongorakísérővel? :-)
    És a dinamika is egész tetszetős…

    Egyébként mi is ezerrel próbálunk. Most, többek között, egy karácsonyi egyveleget. Ha hazajössz, beszállhatnál. Nem hiszem, hogy gondot okozna számodra leblattolni. Képzelheted a nehézségét, ha a fiamnak is majdnem sikerült. :-)

Leave a Reply