Készülődés

Az egész cég nagy lázban ég, készülünk az AnimeCon-ra, izgalom a tetőfokán, szó bennszakad, hang fennakad, lehellet megszegik… webáruház éppen frissül, kollégának a nagy buzgalomban sikerült a “Sushi roll mold, big”-et “Makisushi-öntőforma, nagy”-nak lefordítania.

Igazából eltartott pár másodpercig, amíg világossá vált, hogy mi történt, de utána beindult a frocli. Én rögtön felvázoltam, hogy hogyan is kell használni a – nyilván samottból készült – öntőformát: fogja az ember a fehéren izzó, olvadt rizst, és beletölti az öntőformába, ahol is aztán pár nap alatt szépen kihűl. Természetesen repült a riposzt, hogy “és persze, ha túlságosan rideg lenne az anyag, akkor bizony meg kell edzeni”: kovácsolni kell (vö. mocsi), és meg kell edzeni, rabszolgák vérébe mártani az újból felhevített makizusit.

Az ily módon elkészített makizusi nyugodtan összemérhető egy karddal, az olcsóbb pengék eltörnek, a közepesen drágák pedig kicsorbulnak rajta. A kéttekercses technikák mára szinte teljesen kihaltak, állítólag Macusimán, hétévente mérik össze a tudásukat a legnagyobb szusitekercs-vívómesterek…

Meleg van, na.

Leave a Reply