Apróságok

Visszautazás előtti éjszaka, szokás szerint kicsit zűrös, úgyhogy csak pillanatképek, ahogy jön.


Az egyik ok, amiért nagyon utálom Japánban az esőt, hogy pont szemmagasságba jut az átlagjapán átlagernyőjének átlagbütyke, szóval finoman szólva is életveszélyes. Így aztán az ember leszegett fejjel megy esőben, vagy furcsa támadó tartásban egyensúlyoz a saját ernyőjével, és persze erősíti a külföldiekről alkotott sztereotípiákat.


Van egy kérdés, amire egy éve képtelen vagyok választ találni, se úgy, hogy én keresem, se úgy, hogy eddig megkértem kb. tíz embert, a dolog egyszerre kínos és nevetséges.

Van bárki, aki tudja, hogy milyen importengedélyek szükségesek a Japánból Magyarországra behozott élelmiszerekre (csak száraz/tartós dolgokról beszélünk, konzerv, fűszer, ilyesmi)? Mentőkérdésként ugyanez, olyan cuccal, amiről igazoltan tudható, hogy az EU valamelyik másik országában már forgalmazzák?


Megint egy étkezésnyivel sikerült elmérni, hogy mennyi kaját vegyek… rosszul leszek, mire kieszem a hűtőt…


Tegnap vettem mindenféle süticsokiropit (ritka fajta Pocky meg Fran, meg az obligát Morinaga Gateau Chocolat), ha valaki egzotikumokra vágyik, siessen, mert szerintem jövő hét középre ami keveset nem adtunk el, már rég elosztogattam…

14 thoughts on “Apróságok

  1. “csak száraz/tartós dolgokról beszélünk, konzerv, fűszer, ilyesmi”

    Mennyiről lenne szó?
    Rendszeresen kapok vegetát, piros aranyat, pirospaprikát, de még 3 üveg bort is, és semmi gond nem volt (eddig).

  2. De ha leírod nekem miről lenne szó akkor beszélhetek vámos ismerőssel! És szívesen segítek neked!

  3. Oykawa: Arra kíváncsi, hogy ha behozna pár száz kiló japáni fűszert vagy édességet (vagy X, de nem romlandó kaját), akkor milyen engedélyek beszerzése után árulhatná a webáruháza Magyarországon.

  4. Utána érdeklődök neked! Legkésőbb holnapra tudok mondani valamit! Meg még azt kéne tudnom, hogy mivel lenne szállítva!

  5. Oykawa: Szerintem nem fogsz meglepődni: amivel olcsóbb. :-)

    Kb. 100 kilótól felfelé hajóval, az alatt repülővel. De ez mit változtat a belső engedélyeztetési-bevizsgáltatási kötelezettségeken?

    És kösz, Jegesmedve úr nevében is.

  6. Nem a belső engedélyeztetésen, hanem a vámon! Hacsak a konténerhajót nem úsztatod fel a Dunán!

  7. Nem mindegy, hogy melyik ország kikötőjében köt ki! Eu-s vagy nem eu-s mert ha nem eu-s akkor ott is vám illetve az euba lépésekor is vám! Ha meg repülő akkor nyilvánvaló! Csak ennyi a különbség! Na megbeszéltem egy találkozót ismerőssel kedden délelőttre a VPOP Vas Megyiei Igazgatóságán, lebeszélem amit tudok megérdeklődöm és kiírom a válaszokat!

  8. közben én is utánanéztem, és az élelmiszertörvény szerint az OÉTI-vel kell bevizsgáltatni dolgokat, az OÉTI meg azt írja, hogy csak az ún “új élelmiszereket” kell velük bevizsgáltatni, gondolom, ha náluk érdeklődsz, elárulják, hogy az eus cuccok újnak számítanak-e. (http://www.oeti.hu/?m1id=2&m2id=215)

  9. továbbá a fenti link vége felé eus listára hivatkozik az oéti az engedélyezett kaják kapcsán, úgyhogy szerintem azokat simán behozhatod, de azért tőlük is kérdezd meg. (roppant nehéz akadályokon kell itt átesni a kommentelés lehetőségéhez, miért?).

  10. Egyébként érdemes az OÉTI engedélyt megszerezni, ha nem akarsz más országban is forgalmazni, mert egyszerűbb.
    ja itt az ő oldaluk is.
    http://oeti.hu/?m1id=13&m2id=10
    Ami lényegesebb a vámolás. Nincs dupla vámolás, ha tranzitországon keresztül jön a konténer, de a vámon felüli költségek országonként változnak. Ennek nehéz lesz utánanézni.

  11. Beszéltem ismerőssel!
    Minden egyes fűszert és élelmiszert be kell vizsgáltatni az OÉT-vel! Illetve attól függően hány tétel (ha több) érdemes legalább az első alkalommal egy “vámuvart” megbízni, mivel minden egyes tételt be kell sorolni vámtarifába (TARIK)!

Leave a Reply