Apróságok

Ki fogom szedni azt az átkozott F1 billentyűt, de komolyan. Úgyse használok súgót, ha mégis kéne havonta egyszer, majd előhívom menüből, de az Excel közel használhatatlan vakon gépelve, mert minden ötödik mezőszerkesztésre előjön a súgó, amit természetesen nem lehet az Esc gombbal eltüntetni, hanem lehet kinyúlni az egérért és becsukni.

Ha már szoftverek és billentyűk, ifjú kolléga rámcsodálkozott, hogy milyen varázsbillentyűvel tüntetem el az ablakokat és hívom elő az üres asztalt. Mondom neki, hogy Windows+M, és amennyire tudom, ez kb. tíz éve így van. De most komolyan, én vagyok az egyetlen, aki fogja és megnézi a billentyűkombinációkat, mert négy-ötször gyorsabban lehet velük dolgozni? Most volt egy kb. egyhetes szívás a kandzsikártyák tördelésével, azzal kezdtem, hogy letöltöttem egy rendkívül jól használható segédletet az InDesign CS4 billentyűzetkombinációival. Szerintem 10 perc olvasással alsó hangon spóroltam olyan 8 órányi munkát.

(Tartottam Excelről előadást olyan embereknek, akik évek óta használják, és persze előre rettegtem, hogy mi újat tudok nekik mondani. Kb. a harmadik percben sikerült, a Ctrl-G, ugrás – érdemes megismerni, mikre képes, mondjuk elnevezett területekkel -, és többen állították, hogy ez volt a leghasznosabb dolog, amit az Excelről valaha tanultak… a másik csodagomb az F4, a “legutolsó parancs ismétlése”.)

2 thoughts on “Apróságok

  1. Nem ismerted te valaha az IDG tesztlaborának vezetőjét? Aki még ma is kb hetente 2x elmeséli embereknek, hogy a Linux pl. abban különbözik a Windowstól, hgy utóbbi 1992 óta fenntartja teljes (TELJES) billentyűs kezelhetőség elvét?

    NB1. A CS4 billentyűit lehet szerkeszteni, de ezt te is tudod. (Épp ma csináltam meg CS3-ban, hogy a View -> Screen Mode -> Preview az a Ctrl-Shift-N legyen, ahogy az OpenOffice-ben is megcsináltam.) Valszeg az alapértelmezésűeket töltötted le, azok is elég számosan vannak.)

    NB2. Off. Szörnyen dicsérted a múltkor a Win7-et. Igaz vettél hozzá MÉG 4 GB RAM-ot. Mér, mennyi volt előtte?! De megtennéd, hogy szakmai érvekkel is alátámasztod az imádatodat? Én is ki szeretném hagyatni a cégemmel a Vistát, de már sokadszor szögezik nekem, hogy ezt kapják a laptopjukkal, miért telepítenék át? Szóval, segíts, mit mondjak nekik?

  2. De, ismertem… :-)

    NB1.: Persze, de ez a bácsi nagyon korrektül összeszedi őket: http://blog.gilbertconsulting.com/2008/11/indesign-keyboard-shortcut-reference.html

    NB2: 4 GB volt előtte, most van 8, és ez volt a lényeg, a 64 bites változat, hogy 4 GB fölé lehessen menni. Nekem speciel a több virtuális gép miatt volt fontos, mert a 4 GB ugye csak 3,2…
    Igazából továbbra is azt gondolom, hogy ha az ember kap 2 GB RAM-ot a gépébe, akkor abból egyet az operációs rendszernek (Vista) ajándékozni mocskos nagy luxus. Többen állítják egyébként, hogy SP1 után már nem olyan rossz az a Vista, de akkor meg már a Windows 7 kisebb, gyorsabb, szebb (tényleg). Szóval én is amondó vagyok, hogy 2 GB RAM-ig XP, felette meg Windows 7, minek bohóckodni a Vistával? Ennél meggyőzőbb érv kell?

Leave a Reply