Kóser szusi

Ma vacsorára voltunk hivatalosak és komolyan felmerült a címben jelzett probléma. A konkrét helyzet gyorsan megoldódott, mert a házigazda letöltött a netről valami listát, hogy melyik szusi ehető, de kíváncsiságból itthon utánanéztem, és a dolog egyáltalán nem ilyen egyszerű (mint lenne mondjuk a gumimacik esetében: állati zselatinnal tréfli, halból származó zselatinnal meg vacak).

…természetesen a szörfölünk a weben eredménye az lett, hogy rátaláltam a Dagobai mocsár rámen receptjére: embernek nem volt otthon kombu, a vastagabbik/gumis fajta tengeri zőccség, amit jellemzően leves ízesítésére szoktak használni, hanem csak nori, a vékonyabbik, amelyikbe pl. a szusit meg a rizsgombócot tekerik, aztán meglepődött, hogy mivé ázik szét…

A vacsoránál gyorsan elintéződött a dolog azzal, hogy néztük, mi kerülhet a szusiba/szusira: Leviticus 11,9-12 alapján a pikkelyes és uszonyos halak ehetők, kaviárból a piros (vagyis a lacazikra, az ikura) kóser.

Az első találat be is érte volna kb. ennyivel, tehát legyen a hal kóser, használjanak kóser kést stb. a feldolgozáshoz, oszt jóvan (a hal levágásához nem kell sakter, kóser halat bárki leölhet). A második találat viszont igazi zsidó szemlélettel állt a kérdéshez (tecciktudni, amelyik egy csomót keres még a kákán is), el lehet olvasni, de ha valaki lusta vagy nem szeret angolul olvasni, íme ízelítő/összefoglaló a problémás részekből:

  • Vaszabi: ha hamis a vaszabi (ugye tetszenek tudni, hogy igazit alig lehet kapni?), akkor a benne levő retek/mustár stb. kóser kell, hogy legyen, ha meg igazi, a legjobb japán séfek kizárólag cápabőrön hajlandóak lereszelni, az meg ugye nem kóser (nincs pikkelye).
  • Szójaszósz: különösen, ha a cég nem kóser dolgokat is gyárt, nem egyszerű szereznie heksert (a kóserságot igazoló pecsét, nagyon nem osztogatják se könnyen, se ingyen). Csak néhány cég árul valóban kóser szójaszószt.
  • Rizsecet: dettó.
  • Gari (savanyított gyömbér): a készítéséhez használt ecet és/vagy sós víz problémás.
  • Nori (algapapír): az egyik probléma az ízesítéshez használt anyagok kósersége, az ízesített, adzsicuke nori egyszerűen nem is lehet kóser, de azt úgysem használják szusihoz. A szokásos sült, yakinori feltehetőleg jó (kisül belőle minden rovar), a friss noriban viszont lehet, ettől tartózkodni kell. A fő probléma viszont pont ez, a rovarok (amelyek számunkra nem kedvesek, ezért megdöglend), még a heksert kapott gyáraknál is problémás, hogy megtaláljanak minden bugarat (nem bogár, persze, minigarnéla meg tengeri csikó a fő veszedelem), úgyhogy hithű zsidó szépen a fény felé tart minden egyes norilapot, és bithibát keres. (Kész szusinál ez nyilván nem igazán működik, hinni kell a szakácsnak.)
  • Rizs: miután a szusi alapvetően nyers hal/zöldség – a garnéla lehet főtt, de az úgysem kóser -, elvileg (lásd lejjebb) remekül kikerültük a bishul yisrael problémáját (vagyis hogy mivel nem főzzük, nem kell résztvennie a főzésben zsidónak), de a rizst bizony nem nyersen esszük a szusihoz. Úgyhogy kiesik többek közt minden előfőzött rizs is (itt Japánban hegyekben áll a szupermarkecben meg az éjjel-nappaliban, igaz, itt valamivel kevesebb is az ortodox zsidó).
  • Hal: a fenti “uszony és pikkely”-szabályon túl a jó rabbi aggódik amiatt, hogy sok vendéglőben sós vízbe/pácba teszik a halat, hogy elálljon, márpedig a sós lé súlyos kósersági fejfájást okoz.
    Ezenfelül a halnál mégiscsak befigyel a bishul yisrael problémája, mert egyrészt ez olyan étel, amit királyoknak fel lehet szolgálni, másrészt hiába nyers a hal, ha általában nem nyersen eszik (mert a város lakóinak túlnyomó része sütve/főzve szereti, mert nem minden hal ehető nyersen, csak a friss, és mert nem is a hal az étel, hanem mindenféle mással együtt eszik).

Na, nem irigylem, aki kóser szusivendéglőt akar nyitni. Én meg sem próbálnám.

6 thoughts on “Kóser szusi

  1. Vannak dolgok, amiknek még ennél is nehezebbnek kellene lenniük, azt’ mégis milyen könnyen megy… :( Illetve, igen, vannak akik _komolyan_ veszik, de őket viszont alig. (Fegyverviselés, használat, igen.)

    Na, kívánjunk a (túloldali) nagy megmérettetésre sok lovat és bajonettet, az intelligens nyomtatók meg megérdemelten veszik majd át az uralmat.

  2. Nos, a rabbi válasza (Itt és most el kell árulni, hogy ő az első magyar reformzsidó rabbi, és nő):
    “Nem vagyok hajlandó belemélyedni az algapapír hibáinak egyenkénti vizsgálata és a kásrut összefüggései közötti hochmecolásba,mert az a meggyőződésem, hogy nem ez teszi a hithű zsidót.Sőt! A kásruttal való, végletekig menő kényszeres gondolati játékok, e problémák öncélú boncolgatása divattá vált mostanában bizonyos körökben. Az a megfigyelésem, hogy ennek két funkciója van.Intellektuális fölény, a bennfenntesség bizonyítása, vagy-és főleg: a zsidóságukkal ambivalens,zűrös viszonyban lévők(sokszor tudat alatti bűntudattal azért, amiért ők nem élnek “zsidóul”) önfelmentési taktikája: ‘ez egy olyan kacifántos,betarthatatlan vallás, amelynek a szabályait úgyis reménytelen betartani, nekem tehát semmi keresnivalóm benne.’ Adódik a bejegyzése konklúziója: ‘Én ugyan nem nyitnék kóser szusi vendéglőt’, ‘nem lennék hagyománytartó zsidó…’ stb.Pedig a hiteles vallásos zsidóság valójában egész másról szól: közösségről,együttérzésről,tanulásról , a szövegek sokszempontú, nyitott értelmezéséről,a szélesebb világgal való törődésről, imádkozásról, ami segít helyretenni az egónkat, személyiség formáló, értelmes, szép rítusokról,ünnepekről,,
    Pardon,hogy a szusi szakértés helyett ez jött ki belőlem, de sokszor találkozom mostanában ezzel az attitüddel és torz képet ad a vallásos zsidókról.”

  3. Hátugye, sikerült felpiszkálni. DE majd elmesélem neki, hogy itt majdnem minden idézőjelben van, tehát nem kell nagyon komolyan venni. Tulképpen, kedves Sabolc, most már fel kellene keresned egy akármilyen, magát kósernek valló vendéglőt Japánban, és érdeklődni. És kikutatni, hogy van a ‘hochmecolás’ japánul…

  4. Hű, én tényleg nem szítani akartam az indulatokat, inkább csak vicces volt a helyzet (én nem tudtam elsőre, mi alapján válogatják a halakat, csak volt egy lista), és kíváncsiságból utánanéztem. És az első rabbi hozzáállása persze, hogy sokkal szimpatikusabb volt, mint a másodiké, aki mindenbe belekötött.

  5. Szia Sabolc ,

    15 eve van Sushi Tel -avivban . Az utobbi idokben letezik nem kosher sushi is – aranyban merik az arat :)

    Salamon / fuszerezett salamon Tonahal es fuszerezett tonhal nagy reszt az alapja – mezei sushi vagyis egyszeru maki vagy
    Nagyon valatozatos a hal nelkuli sushi !!!!

    Letezik “Glat kosher “sushi es szinte minden eskuvon / brit milan ( keresztelo ) barmitzvon – KOtelezo menu !!!!

    Az egyik ilyen gyors sushi bar pl az egyik nagyobb vallasosabb reszhez van kozel – es mint szemtanu allitom hogy este fele 10 utan tele van ” fekete ruhas szakalas ” v vallasos zsidokkal – jobban mondva nagy reszt felsekeggel akik ilyenkor a papara hagyjak a gyerekeket
    ( mind a 10 /12 ) es jonnek vasarolni es baratnozni sushit enni …

    A legjobbak kozul ime egy Sushi: http://www.rest.co.il/_websites/fusushi/Site/index.html

    Teljesen megertem az erzeseidet ; pont ugy ahogy en ereztem amikor az origo arrol irt hogy “Budapest legjobb humusziaja”
    …es en meg el is olvastam a kritikat;)

    Vasabi szerintem csak porbol keszul en nem ismerek ahol frissen csinaljak – tehat ez kosher es olcso …

    Halak igen csak kosher de mivel nem ismertes a real thing igy mi nagyon meg vagyun elegedve evvel.

    Megdobbento hogy milyen nepszeru – gyerekek is eszik ami nagyreszt koszonheto a vegetarian sushinak es a sok friss zoldsegnek .

    Attol kosher – aki kesziti mindig “azsiai ” nem mindig japan sot szerintem ez ritka ….attol lesz kosher hogy
    1. legalabb aki egy folyamtot ( pl megmossa az uborkat stb) elokeszti az zsido
    2. az alapanyagok kosherek
    3.Van egy “vigyazo ” mashgiach kashrut – valasos szaklas bacsi aki felugyel hgogy minden kosher legyen !!!!

    (PS ; nalunk pl nincs allat orvosi engedely a vago hidon ezt mind a felvigyazok intezik …)

    Szoval attol fugg hol akarsz kosher sushi bart nyitni ….es a sushin kivul meg mit tudsz kinalni .

Leave a Reply