Excuses

Nem reklámoztam, de Sabolc megint Magyarországon van, mert el köllött az apját temetni, úgyhogy aztán nem is nagyon írtam.

Érdekes módon most sokkal kisebb volt a kultúrsokk, mint augusztusban, bár nagyon hullámzó az élmény, de egy sor jó dolog is történt (például egy új, finom pék a cég alatt). Már éppen kezdtem volna valami pozitívat írni.

Az sem titok, hogy gyakorlatias okokból Sabolc mindkét országban állásban van, a saját cégénél is, meg egy japán cégnél is.

Nos, azt hiszem, holnaptól ez megváltozik. Bőven elég nekem a japán fizetés meg a japán nyugdíj. És most, hogy van japán leányvállalatunk is, nem lehetetlen, hogy az összes alkalmazottat átjelentjük oda, lévén ott kicsit civilizáltabb az adórendszer.

5 thoughts on “Excuses

  1. Részvétem!

    Már hiányoltunk!

    Mit jelent az, hogy: “ott kicsit civilizáltabb az adórendszer”? Tudnál írni számszerű adatokat?

  2. Ha valakit érdekelnek a részletek, http://www.hi-ho.ne.jp/yokoyama-a/taxationinjapan.htm, mondom először a demagóg részleteket:

    – ÁFA 5% (bár ezt emelni tervezik);
    – évi 1,3 millió yen (3 millió HUF) jövedelem alatt a jövedelemadó 0%, 3,3 millió yenig még mindig csak 10%, és mondjuk évi 6,95 millió yenig (ebbe azért elég sokan beleesnek, ez már 500 ezer yenes fizetés, a hivatalos átlag felett) még mindig csak 20%;
    – a céges adó combos, de mindent el lehet számolni és senki nem kötözködik;
    – a céges adó levonható a jövedelemadóból.

    A rondább részek a magasabb céges nyereségadó, illetve a gonoszul magas (6%) “lakossági” adó.

  3. Ami a pékségeket illeti, én úgy látom, hogy mostanában minden sarkon pékség nyílik (miután az összes kávéház, ami az előző hasonló mánia volt, már mind bezárt). Van pl. ez a Lipóti Pékség, ez biztos valami franchise, mert gombamód szaporodik.

    Honnan a pékség-mánia, egyébként?

  4. Dániából. Egyrészt ott sikerült először rácsodálkozni, hogy mennyire más is lehet egy pék (ma már nem meglepő, de 1995-ben hol voltak még ilyen kenyerek meg pékek itthon), másrészt korlátozott költségvetéssel kb. ez volt az egyetlen luxus, amit megengedhettem magamnak… és a mai napig erre az egy mondatra emléxem (nem feltétlenül helyesen) a dán nyelvkönyvből:

    Elskede, kan du gå hen til bageren efter morgenbrød…

    http://www.danbbs.dk/~stebet/mabe/html/morgenbrod.html

    rundstykker, thebirkes, theboller…

Leave a Reply