Yokohama kikötője 150 éve nyílt meg…

…némi szelíd rábeszélés hatására, de ezt nyilván tetszenek tudni a történelemkönyvekből, ha meg nem, annyira nem is fontos. Az évfordulót a város rengeteg rendezvénnyel ünnepli, megvették például a francia La Machine csoporttól az egyik nagy géppókjukat, ne csak Liverpoolt támadják meg mutáns szörnyek, hanem Yokohamát is, ennek itt egyébként is elég nagy hagyománya van (tessenek csak Godzillára gondolni).

Géppaukot nézni márpedig muszáj, úgyhogy felkerekedtünk a legnagyobb hőségben. A pók persze kicsit csalás, mert annyira nem sikerült megcsinálni, hogy magától is járjon, meg kell hozzá jó pár ember, hogy mozogjon is, de azért elég látványos:

La Machine 4

És igen, lányok is voltak a póksofőrök között, például mindjárt a tetején ülő:

La Machine driver 2

Megünnepelve, hogy az új fényképezőgépem videózni is tud, félretettem eddigi, meglehetősen szilárd elveimet, és feltöltöttem egyet a jútyúbra. Úgyhogy tessenek nézni spriccelő pókt nagyfelbontásban:

A Minato Mirai 21 nevű városrész mostanra sokkal jobban beépült, mint tizenpár éve. Kicsit messzebbről valahogy így néz ki:

Minato Mirai view from Shinko Park

A városrész egyik látványossága a Cosmo World vidámpark, amelyik azért nem olyan nagyon hatalmas, de vannak aranyos részei, például a vízesésbezuhanásszimulátor:

Canyon Diving 2, Cosmo World, Yokohama

Meg persze minden vidámparkban lennie kell hullámvasútnak, itt éppen a föld (víz) alá zuhan be (ravaszul spriccelnek egy nagyot, amikor bemegy a kocsi, messziről teljesen olyan, mintha a vízbe zuhanna):

Cosmo World coaster

De a leghíresebb látványosság a nagy óráskerék (óriáskerék, amelyik mutatja az időt is), a Cosmo Clock. Ez jó régóta megvan, de szerintem turbóztak az esti kivilágításán, mert most sokkal látványosabb, mint régen. Óriáskerékről persze nehéz nagyon jókat fényképezni (lévén az ember bezárva egy kalickába), de valahogy így néz ki fentről a Rinko Park meg a Minato Mirai 21 frissebben beépített része:

View from Cosmo Clock 8

És így néz ki a másik irány (dél), a Yamashita Park és környéke, a Hikawa Maru hajóval, a Minato Tower világítótoronnyal (alig látszik, oszt régen ez volt a legmagasabb épülete Yokohamának):

View from Cosmo Clock 6

Én nem maradtam estig, de Csaba barátomtól  kaptam egy esti fényképet ugyanennek a visszafelé nézetéről:

Minato Mirai 21 at night 2

Történt némi szkennelgetés a régi fényképekből, persze elég változó minőséggel, de érdekességképpen 14 évvel korábban, 1995-ben így nézett ki majdnem ugyaninnen (a fenti óriáskerekes képen látható Hikawa Maru hajóból) Minato Mirai látképe (nem volt még egy csomó épület, még a három Queen’s Tower sem):

Minato Mirai 21 from the ship Hikawa Maru

És egy borzalmasan rossz, tükröződő esti látkép (azért ennyire vacak, mert az International Plaza Hotel 20. emeletén készült, ablakon keresztül), de talán látható a különbség (és hogy tényleg egyszerűbben volt kivilágítva az óriáskerék):

Minato Mirai 21 from the 20th floor

Tessenek mondani, hogy szenvedjek-e azzal, hogy betegyek régi képeket a régi naplóbejegyzésekhez.

4 thoughts on “Yokohama kikötője 150 éve nyílt meg…

  1. Gyakorló buddhistaként nyilván tudod, hogy az élet értelme a szenvedés maga, szóval, kérjük a régi fényképeket. :-DD
    (Nincs ebben a CMS-ben poll modul?)

    Jól látom, hogy a pauknak van csúnya nagy futóműve, a lábaival meg kalimpál?

  2. Jöhet régi is új is a lényeg hogy sok legyen! :)
    Ez az összehasonlítósdi is jó, látni milyen volt milyen lett és milyen lett röpke 14 év alatt.

  3. Szeretjük az anno&now képeket. :)
    Meg azt is, hogy milyen a föld/víz alá zuhanni a hullámvasúton.

Leave a Reply