Mezondo Horiucsi

Japánban valami rejtélyes oknál fogva imádnak elborult neveket adni a társasházaknak. Nyilván lehet benne egyrészt valami külföldimádat is – ami azt illeti, nekem is rettentően tetszene, ha mondjuk a nyaralóm Autósemberek Villa (már ti. Villa Carmen) névre hallgatna, másik nagy kedvenc a Don’tgonearthe Castle az egyik Discworld-regényből (Carpe Jugulum), de általában is, nyilván tiszteletet parancsoló, ha az ember egy Kétszáz Bükkfa nevű házban lakik. A valódi ok persze, sokkal inkább az, hogy a finoman szólva is kaptárra emlékeztető lakóházakat (amik tényleg iszonyú profin fel vannak szerelve, tavaly februárban három hetet dekkoltam egy ismerősnél Óimacsiban, egy új építésű házban, de a legjobb beépített légkondi is nehezen tudja feledtetni a tényt, hogy a lakás mintegy 14,5 négyzetméter bírt lenni, plusz fürdőszoba és bejárat, Japánban minden bejárati ajtó kifelé nyílik) vérlázító áron próbálják rátukmálni az emberre, és hát minden trükköt bevetnek.

A dolog kezdett annyira kínos lenni, hogy a Japan Fair Trade Commission csak átverte, hogy ne lehessen már mondjuk Grande Maison Ginza-nak hívni egy nyúlketrecet, ami mondjuk húszpercnyi gyaloglásra van a Ginzától. Pár éve már csak a park max. 300 méter távolságából lehet mondjuk Yamashita-koen Building No. 3-nek hívni az épületet. Mondjuk egy füst alatt megoldhatták volna azt is, hogy ne reklámozhassák az új lakóparkot úgy, hogy “4 perc séta Kannai állomástól”, amikor 4 perc alatt egy turbófeltöltős gepárd sem érné el az állomást.

Nade vissza a hülye nevekhez. Mostanra remélhetőleg mindenkinek leesett, hogy a címben szereplő név is egy ilyen épület, a Maison de Horiuchi, ez éppen egy tán háromszintes, tán kilenclakásos vasbeton cellablokk itt lent a harmadik sarkon. Egész pontosan ez ni:

Mezondo Horiucsi

Néhány a szokásosan alkalmazott nevek közül:

  • Manshon (‘Mansion’) = Modern, betonból készült, legalább háromszintes lakóház, liftekkel.
  • Apaato (‘Apartment’) = Kisebb, 2-3 szintes épület, jellemzően kicsi, egyszobás lyukakkal (a “garzon” elég megtisztelő név rá), lift nuku, általában könnyűszerkezetes.
  • Koopo (‘Co-op’) = Olyan, mint az apaato, csak még kisebb és az igazán régiekben sokszor még a fürdő is közös (ez annyira egyébként nem gáz, én laktam ilyesmiben, sokkal jobb volt, mint egy unit bath.
  • Haitsu (‘Heights’) = Valamiért korábban nagyon kedvelt név, manshon, apaato és koopo egyaránt van ilyen nevekkel. (A mostani lakótelep neve is Maruyama-dai Heights, de laktam én kétszintes kaptárban is, amelyik Haicu Szanyíszaido – Sunnyside Heights névre hallgatott.)

És akkor zárásképpen következzen egy lista japán bérháznevekkel, minden különösebb további megjegyzés nélkül. Szerintem eléggé magáért beszél.

Village Matsubara II
Capital Castle Two
Court Heim Maruhiro
Grace Yoga
Futakotamagawa Niya Heim
Dear City Akasaka East Bldg
Lion’s Mansion Azabu Court
Sunvalley Akasaka
Nogizaka Lillian Heim
Imperial Akasaka Forum
Studio Toranomon
Nichimen Hamamatsucho City Heights
Elegance Iidabashi
New City Heights Iidabashi
Token New Heights
Ryowa Palace Akihabara Ekimae
Gloria Hatsuho Gotenyama
President Heights Gotanda
Cristal Higashi Koenji
Maison Nishiogi
Ogikubo Sky Regiteru
Fujiwa City Corp Ochanomizu
Ryowa Palace Gokokuji
Castle Mansion
Shinjuku New State Manor
Shibuya Daikan Plaza City
Lion’s Mansion Shintomicho Daini (No. 2)
Amenity Court
Gloria Hatsuho Takadanobaba
Diamond Square Komagata
Park Nova Yokohama Sanbankan

2 thoughts on “Mezondo Horiucsi

  1. Tudtam, hogy a japánok és a magyarok rokonnépek.
    Keress új építésű lakást Budapesten. Megkezdődött a név-őrület, főleg Budán. “Tündérkert” lakópark közvetlenül a derítőmű mellett. (Nincs ilyen, de semmi nem akadályozza. Mint ahogy azt sem, hogy az eladást segítő alaprajzokról szemérmesen hiányzik a szomszéd épület, amely elég gyakran mintegy 3 méterre van a nappali ablakától vagy a 10 nm-es erkélytől.)

    Offtopic: K. Mártontól: “Legalább angolul a legalább” (-b)

  2. A hülye nevek viszont legalább a postásokat és a taxisokat segítik. :) Nihonbashiban volt egy szállásom, Tokyo állomástól taxival mentem, gondoltam leszek egyszer kényelmes, de alig találta meg a taxis, pedig ott volt a szomszédban (Nihonbashiban, 5 perc autóval 20 perc gyalog). :D

Leave a Reply