Yakudoshi over

Lassan már félórája, hogy végetért a jakudosi, a szerencsétlen év. Én ugyan nem vagyok különösebben babonás (na jó, a lépcsők tetejére jobb lábbal kell felérni, és ha csupa rossz dolog történik reggel, akkor jó eséllyel folytatódni is fog), de ez az év azért elég rendesen kitett magáért, sok tekintetben.

A jakudosi (厄年) egyébként néhány meghatározott év az ember életében, férfiaknál 25, 42 és 61 éves kor, nőknél 19, 33 és 37. A csalás persze, hogy ezek a számok “japán számolással” (kazoedosi) vannak, ugye itt születéskor már egyéves a gyerek (és január elsején nő a számláló, kétnapos gyerek simán lehet kétéves), szóval valójában pont eggyel kevesebb (24, 41 és 60, illetve 18, 32 és 36).

A rém komoly indoklás persze az, hogy ezeknek a számoknak az olvasata szerencsétlen, mert például a 4 és 2 kínaias olvasattal ugye si ni (四二), viszont más kandzsival írva a sini (死に) jelentheti azt, hogy meghalni. A 33 lenne ugye szanzan (三三), ami másik kandzsival meg (散々) “borzalmas”. Az acélos erősségű érvelés gondolom, mindenkinek lejön. (És mielőtt mindenki jól szórakozna, hogy nahát, ezek a vicces japánok, kb. ez volt az érv – legalábbis állítólag -, amiért Yumi anyja annak idején kvázi kitagadott, mert – szerinte – szerencsétlen évben említettem meg, hogy elvenném a lányát. Mondanom sem kell, hogy a fenti számok egyike sem stimmelt, se kazoedosi, se sehogy máshogy.)

Vissza a jelenbe, igazából én már a balsors múlására összpontosítva egészen hasznosan töltöttem Szilveszter napját is, megszereltem és megvarrtam egy csomó mindent, amit hónapok óta tologattam, elintéztem, kiporszívóztam, elpakoltam, és testedzés céljából gyalog mentem el salátát venni direkt a 3 kilométerre levő vásárlóutcába. A jakudosi még utolsó erejével rúgott egyet rajtam, az Óokagavába sikerült beleejtenem a napszemüveg tokját… de olyan helyen, ahol közel függőleges betonfalú mederben folyik a folyó, szóval sikerült ingyen falmászást szervezni magamnak, nagyon nem volt magától értetődő, hogy hogy halászom ki. De az alaposan átgondolt majdcsakleszvalahogy-bárjólennenembeleesni terv végül meghozta a gyümölcsét – bár legközelebb azért lehet, hogy valami más stratégiát választok (például keresek egy hosszú botot).

4 thoughts on “Yakudoshi over

  1. bakker, ez egyrészt mindent megmagyaráz nálam, másrészt viszont nem gondoltam volna, hogy még csak 25 leszel, legalább 26-27-nek hittelek.
    :)

  2. Talán olyanok is vannak, akik adott dátum esetén a számjegyek összegének olvasatából tudnak következtetni, hogy az egy “borzalmas” nap lesz/volt. Igazán megszállottak lemehetnek óra, perc szintig. :) Vagy arrafelé ez nem divat?

  3. Ezek szerint a fiam is pont kétéves volt kétnaposan :-)
    Sok boldogságot a – remélhetőleg- szerencsés évben!

Leave a Reply