Dropbox

Még soha nem csináltam ilyet, de hátha.

Szóval a sok webkettes fos között úgy tűnik, hogy találtam egy tényleg hasznos szolgáltatást, Dropbox a neve, és ugyan létezik még jó pár ingyenes/fizetős webes tárhelyszolgáltatás (például az unásig ismert Mozy), de ez direkt arra van kihegyezve, hogy több helyről, több gépről el lehessen érni (mint annak idején a Novell iFolder) és mindegyiken összeszinkrozza a tartalmat.

Most már nyúzzuk egy ideje, és tényleg valószínűtlenül gyors (az egyetlen vele összemérhető feltöltési sebesség, amikor nyolc szálon tolok valamit fel FTP-n az otthoni szerverre, de még azt is leveri néha), és tényleg praktikus.

Nyilván oka van, hogy én ezt most itt elvtelenül népszerűsítem: az ingyen 2 GB tárhely mellé adnak még többet a másoknak ajánlgatásért. Persze kizárólag saját előnyökért nem tenne az ember ilyet (én legalábbis nem, akkor inkább kifizetem), de ezt okosan csinálták meg: aki van olyan drága, és ezen a linken iratkozik fel, az nemcsak nekem, hanem magának is szerez plusz 250 MB tárhelyet.

6 thoughts on “Dropbox

  1. Vállalom, h lehülyéztek, de mint jelent az, h összeszinkronozza a tartalmat?
    Az online tárhely mindenhonnan ugyanannak látszik, ehhez nem kell szinkronozni.
    Vagy ez akkor kell, ha biztonsági másolatot teszek a Dropboxba? Mer’ az ismeretlen “felhő” biztonságosabb, mint az én saját, backup-merevlemezem?
    (Nem kételkedem, hogy jó. Amire Sabolc ezt mondja, az nekem is szokott tetszeni, de a szinkronozást akkor sem értem.)

  2. Mea culpa. Az online tárhely persze, csak ha le kell onnan szedni, az eltart egy darabig. Ez a Dropbox arra gyúr, hogy nemcsak online tárhely, hanem (az iFolderhez) hasonlóan, az összes gépen, amelyre telepítik a klienst, le is szinkronizálja az online tárhely tartalmát – tehát nem annyira az online tárhelységen van a hangsúly, hanem hogy akár egyidejűleg is, több és többfajta gépről is – van androidos kliens – elérhető ugyanaz a tartalom, és ha több helyen módosul is, nagyon intelligensen kezeli az ütközéseket meg a nem kívánt törléseket.
    De biztos, hogy van másik hasonló ilyen is több, online tárhelyből meg aztán rengeteg, de ez speciel tényleg jópofa. És gyors.

  3. Szia Sabolc!

    [off] Örömmel fedeztem fel a blogodat! Külön tetszik, hogy azok a naggyon régi naplók is fent vannak.

    [on ]De ha már a dropboxhoz írok: én is a napokban kezdtem el használni, és tényleg jó. Én speciel arra is használom, hogy ugyanazon a gépen két account között átvigyek fájlokat (root jogosultság nélkül). A másik mindenesem pedig a rsync évek óta, csak az fapados.

  4. Ha ez olyan lenne, hogy a Méretes Rokon nem lát bele mindenbe… De nem hiszem én azt… ;) :( Amúgy jó az ötlet, ti. hogy szinkronban maradó mappái legyenek az embernek, ahol a meló van… Az ütközés megoldása meg hát… Dolgoztam én verziókövető rendszerekkel, ott is lehetett csúnyán belegabalyodni a nemzetközi helyzetbe…

  5. (Természetesen feliratkoztam, de ma már installálni nem fogok, majd holnap valamikor kipróbálom…)

Leave a Reply