A főbérlő ajtót vasal

Aki ismeri a japán házak/lakások szokásos szerkezetét, beleértve a moderneket is, az nyugodtan ugorja át a következő pár bekezdést; aki nem, az sem tőlem fogja megtanulni az egészet, nem vagyok én építész, inkább csak néhány dolgot tisztázzunk, mert vannak félreértések.

Szóval Japánban hagyományosan fából építkeztek, kicsit elemelve a földtől, az eredetileg Kínából és Ázsia más részeiből importált ötletekből az eltelt több mint egy évezred “organikus fejlődése” következtében meglehetősen heterogén stílus alakult ki (értsd: borzalmas káosz). Azért van néhány felismerhető jegy, főleg azok, amik a gyakorlatiasságból adódnak. Japánban elsősorban a meleg ellen építkeznek, a koncepció az, hogy fűteni majdcsak fűtünk valahogy, de nyáron szó szerint megrohad az ember, pláne az esős évszakban, a cuju-ban. (Ez azért okoz némi problémát a hegyek között, ahol cérnavékony falakból álló házakon van szingli ablaktábla és nincs kémény, ott több olaj fogy.)

A belsőépítészetre irányozva figyelmünket, a beltér jellemzően igen fluid, mindenféle helyes térelválasztó-tolóajtókat használnak, az átlátszatlant/festettet úgy hívják, hogy fuszuma (襖), a farácsra feszített fehér papírosat meg úgy, hogy sódzsi (障子). Most a sódzsi-ról lesz szó.

Régi japán épületekben tényleg a sódzsi képezte az épület külsejét, itt a bizonyíték a Sankeien kertből, ami ott fehér, az bizony papír:

és még egy, kicsit közelebbről (a bal felét tessék nézni, látszik rajta a rács):

Ez mostanra azért számos tekintetben impraktikus lenne (már csak azért is, mert roppant hülyén nézne ki mondjuk egy 28 emeletes toronyház papírablakokkal), nagyon sok nagyon új építésű lakásban nemcsak sódzsi, hanem már japános stílusú (tatamis) szoba sincsen, de ahol van, például a kb. húszéves építésű lakótelepen, ahol lakom, ott is szúnyogháló és csúszóablak mögé van bújtatva. Viszont nyáron tényleg lehet csak ezt használni, ha egyébként jó az idő.

Namármost, nem kell hozzá rakétatudósnak lenni, hogy a papírajtó nem az örökkévalóságnak készült. Míg a farács kibír akár száz évet is (lásd fent, Sankeien), a viharok erősségétől, az előtte lévő ablakok vastagságától és nemkülönben a ragasztó erősségétől függően a sódzsi papírja idővel vagy felválik, vagy beszakad. Ilyenkor, ha már nagy a cúg, ki köll cserélni.

A japánok természetesen mindenre tudnak egy macerásabb módszert: a sódzsi papírjának hagyományos cseréje az éves tavaszi kielboat-lakkozás legszebb hagyományait őrzi: már ti. lehet kezdeni azzal, hogy leszenvedi az ember a korábbi papírt, feláztatja a ragasztót, spaknival (zsilettpengével, ki ekével, kalapáccsal, tollal stb.) levakarja a ragasztót, hagyja megszáradni a fát, majd felszenvedi az új réteget.

És a japánok természetesen mindenre tudnak egy kényelmesebb módszert is. Az itteni lakberendezési áruházban kész méretre gyártva lehet kapni hibátlan vasi (“japán papír”) sódzsi-burkolatot, amit csak fel kell vasalni a fakeretre. És még csak nem is drágább, mint a ragasztós, mert persze azt is lehet kapni.

Nem viccelek, tessék, itt a csomagolóanyag beszkennelt burkolata, az IKEA tájékoztatóinál lényegesen érthetőbb magyarázattal:

És akkor tekintsük meg a főbérlőt papírvasalás közben:

és a végeredményt:

És igen, én tényleg itt lakom, ez a nagyobbik vasicu, japán szoba, itt alszom nap mint nap.

10 thoughts on “A főbérlő ajtót vasal

  1. Az utolsó kép képaláírása: “Az épület EKKORA magasságú lakók igényei szerint épült.” :D

  2. A sódzsi hang nem szigetelő képessége milyen hatással van a japánok szocializációs … folyamataira és állapotára?

  3. Hátööö… egyrészt ma már azért vannak falak meg ajtók. Másrészt Japánban tényleg elég halkan szokták csinálni, ha ez a kérdés, illetve a világon a legritkábban… :-))

    De kicsit általánosabban, Japánban egy komolyan létező, szociológusok által vizsgált jelenség ez az “állandóan tömegben egyedül lenni” (biztos van rá szebb szakszó), szóval hogy sosincs igazán egyedül hagyva az ember teljesen (már ha normális életet él), és így kell megmaradnia egyénnek.

  4. Hát, ööö… Tsukubában töltöttem pár éjszakát egy olyan lakásban, ahol nem az volt a kérdés, hogy a szomszédod hallod-e, hanem hogy a szemben levő épület (kb. 120 centire) lakóiból kit nem hallasz… ;) Lehet, hogy ritkán csinálják, így a nemek közti interakció és a kisebb földrengések döntetlenre, 2:2-re jöttek ki ezen időszak alatt. :)

  5. Öööö…. durva. Az ajtóvasalós 1. képen a plafonról mijazafehér lelógó?

  6. Bálna, kérem tisztelettel. Plüssbálna. Plüssámbráscet.
    Azt hiszem, húsz jenért (kb. 50 Ft) vettem egy bolhapiacon, és mellesleg a villanyzsinórról lóg le. Merthogy a villanyt itt jellemzően kapcsolóval ÉS zsinórral (és az újakat távirányítóval) is lehet vezérelni. Írjak erről is?

  7. Rá nem jöttem volna, valami kisrádiót, vagy párátlanítót gyanítottam az oldalán lévő, nehezen kivehető fekete folt (cimke?) miatt. S igen, írjál. Minden, a mindennapi élettel kapcsolatos stuff érdekel. Hogy zajlik egy bevásárlás? Van kosár a boltban, vagy zacskó? Ilyenek…

Leave a Reply