Nyugdíj Japánban

A minap beszélgettem kedves ismerőssel, épp arról mesélt, hogy a két ország között folynak egyeztetések nyugdíjügyben, márminthogy beszámítson a szolgálati idő, merthogy most az a helyzet, hogy ha valakinek nincs meg az X (Mo-n tán 20, Japánban tán 15) év munkaviszonya, akkor egyszerűen nem kap nyugdíjat, pont.
Én nagyon nem így emlékeztem, úgyhogy nem is bírtam ki, megkérdeztem újra a japán könyvelőt. Lehet, persze, hogy téved (bár nem hinném, nem egy külföldi cégét könyveli és adóbevallását készíti), azt állította, hogy persze, a külföldi ilyen esetben nyugdíjat nem kap, de a nyugdíjra befizetett összeg jár vissza, csak kérni kell. Annyi a feltétel, hogy akkor lehet visszaigényelni, amikor az ember végleg hagyja el Japánt, vagyis hogy feltehetőleg már nem megy vissza (lejár a vízuma, nem hosszabbítja meg stb).

2 thoughts on “Nyugdíj Japánban

  1. És ha letelik az x éved, amíg ott kell lenned, utána teljes nyugdíjat kapsz, vagy azt mondják, hogy “mivel 15 évig nem itt dolgoztál, ezért csak ez lesz vagy az”? :)

  2. Igazából semmit nem tudunk még, mert mint írtam, most folynak egyeztető tárgyalások, az is lehet, hogy rám még nem lesz hatállyal, meg ha lesz is, most már elég valószínűtlen, hogy Japánban szedjek össze több évet munkaviszonyban (ugye nekem még a katonaság meg az egyetem beszámít, úgyhogy kb. a 24. évemet húzom munkaviszonyban). És még ha minden klappolna is, Japánban az állami nyugdíj egyáltalán nem magas, szóval lehet, hogy jobban járnék 8-10 év visszafizetett nyugdíjadóval (vagy akárhogy is hívják)… :-)

Leave a Reply